Ronja

Tilannekatsaus kurkunpään halvaukseen 2024:
Toistaiseksi siperianhuskyille ei ole olemassa geenitestiä, jolla voitaisiin seuloa kurkunpään halvausta periyttäviä yksilöitä jalostuksen ulkopuolelle tai todeta geneettisesti sairaita yksilöitä.

Alaskanhuskyille testi on kuitenkin olemassa ja sen myötä tiedetään ettei kahta sinisilmäistä ja valkomaskista koiraa kannata parittaa keskenään, koska kurkunpään pareesi on geneettisesti kytkeytynyt tähän ilmiasuun ja tällainen paritus on riski jälkeläisten osalta.

Tutkittuani olemassa olevaa tietoa itsestäni tuntuu järkevältä välttää yhdistämästä kahta alla olevan väristä koiraa keskenään:

  • Siniset silmät tai kaksiväriset silmät (yhdessä silmässä kahta väriä) ja valkoinen naama
  • Siniset tai kaksiväriset silmät (yhdessä silmässä kahta väriä) ja valkoinen naamalaikku/läsi/piirto
  • Siniset tai kaksiväriset silmät (yhdessä silmässä kahta väriä) ja valkoisia alueita naamassa/rungossa, jotka voivat myös olla pilkuttuneita jollain värillä.
  • Valkolaikukas, nk. lehmänkirjava / piebald

    Itse en uskaltaisi myöskään yhdistää valkoista koiraa yllä oleviin väreihin, koska valkoinen koira voi olla geneettisesti lähes mitä tahansa.

    Merle ja/tai harlekiini värit eivät kuulu huskyyn, mutta mikäli jokin husky näitä värejä perimässään kantaisi, olisin myös näiden koirien jalostuskäytössä tarkkana enkä toivo näitä geenejä koirieni taakse.
    Näiden värien osalta on yleisesti tiedossa se, ettei kahta tällaista koiraa saa yhdistää.

    Toivottavasti jonain päivänä siperialaisten kasvattajat yhdistäisivät tässä asiassa voimansa ja saisimme ensin yhdessä laaja-alaista kokemusperäistä tietoa ja kenties vielä myöhemmin virallista tutkittua tietoa.

Ronja lopetettu 17.6.2021, kurkunpään halvaus.
Olemassa olevan tiedon valossa tila on perinnöllinen ja ilmenee koiralla,
jolla on valkoinen naama + siniset silmät.
(Ei liity valkoiseen huskykuviointiin naamassa, valkonaamaisuus on eri asia)
Oirekuva on laaja ja alkuvaiheessa tai vain toispuoleisen halvauksen yhteydessä oireet voivat olla vähäpätöisiä.
Oireina voi olla yskähtelyä, veden/ruoan puklailua, työskentelyinnottomuutta / innon lopahtamista hyvän alkumatkan jälkeen, jonka voi helposti luulla johtuvan koiran motivaation puutteesta.
Tilan edetessä hengitysvaikeuksia etenkin lämpimässä säässä.

Ronjan osalta halvaus oli täydellinen eli molemminpuolinen ja kesän 2021 hellejakson aikana koira alkoi kärsiä hengitysvaikeuksista.
Tätä ennen Ronjan into työskentelyyn alkoi heiketä, aluksi Ronjan ajateltiin kaipaavan vain kropan huoltoa.


Ronja on sekalinjainen siperianhusky.


Ronjan taustalta löytyy muutamia hyviä vetokoiria, mutta todennäköisesti myös koiria, joiden työskentelyinto ei ole sillä tasolla, jolla soisi siperialaisen innon olevan; ainakaan näistä koirista ei ole muita kuin näyttelytuloksia dokumentoituna eikä tiedossani ole, että ko.koirat olisivat aktiivisessa harrastuskäytössä.

Ronjan sisaruksissa sen sijaan on valjakointia harrastavia koiria ja heidän omistajat ovat kuulostaneet olevan tyytyväisiä koiriinsa.

Samoin Ronjan isä on työskennellyt valjakossa vanhoille päivilleen saakka.

Ronja ei ole osoittanut kauttaaltaan vahvoja perinnöllisiä ´johtajakoiraominaisuuksia´, mutta tästä huolimatta Ronja on juossut valjaissa mukavasti ja enimmäkseen keulassa.
Toistaiseksi erityisen tyytyväinen olen ollut siihen, että Ronja ei ole arastellut lähtöjä vieraissa ympäristöissä ja se on juossut hienosti ohi ihmisistä, muutamista koirista ja hevosista kyeten antamaan muille koirille hyvää esimerkkiä ja olenpa saanut Ronjan ohjattua juoksemaan uralta myös urattomaan maastoon.

Valjakossa Ronjan paras paikka varmaankin on tiimissä, jolloin se tuntuu syttyvän vetoon toden teolla.


Luonteeltaan Ronja on veikeä ja sen luonteenkuvaus lyhyesti on hankalaa, mutta jotain Ronjasta alla:

Hieman pehmeä, kontaktia ottava, yhteistyöhaluinen ja ystävällinen.
Käyttää ääntänsä kommunikointiin ja osoittaa tyytyväisyyttään usein urisemalla&hurisemalla kuono taivasta kohti.
Sisällä rauhallinen ja huomaamaton, ulkona pinkaisee oitis tilaisuuden tullen kovaan laukkajuoksuun.
Hajumaailma on Ronjalle tärkeää ja vapaalla ollessaan se tutkii tarkasti uusia hajuja haistellen liki jokaisen senttimetrin mielenkiintoisen hajun osuessa kohdalle.

Hieman epäileväinen/harkitseva joissain tilanteissa, vaikka tämä ei yleisolemuksesta heti käy ilmi; jotain uutta herkkua tarjottaessa Ronja yleensä kuitenkin tuumaa hetken ennen kuin maistaa.

Omistajan tulee osata olla määrätietoinen ja varma, sillä Ronja ei ole missään nimessä nöyrä koira ja liian sallivissa käsissä Ronja osaa käyttää erilaisia tilaisuuksia hyväkseen tehden mitä tahtoo.
Ronja pahoittaa herkästi mielensä ja sitä ei voi olla huomaamatta.

Ronja pitää selvästi enemmän urosseurasta, dominoivien narttujen kanssa en laittaisi sitä samaan tarhaan asumaan, sillä Ronjankin luonteessa on dominoivuutta.

Koiraa on tarkkailtu kriittisin silmin ja siitä on kuvattuna paljon videomateriaalia, joilla voidaan osaltaan vahvistaa koirasta kerrottuja asioita.



Luonnetta mittaavat testit/tilaisuudet:
  • Luonnekuvaus eli MH -testi; suoritettu hyväksytysti
  • Kennelliiton käyttäytymisen jalostustarkastus (epävirallinen; testihenkilöiden koulutus)
  • 19.1.2019 Ronja matkasi täysin vieraaseen kaupunkiin valjakkokisakatsomoon.
    Tilaisuuden jälkeen Ronja pääsi osaksi vierasta valjakkoa; tässä vaiheessa ko. valjakon koirat olivat jo hieman väsähtäneet ja etenivät ravaten, mutta Ronja yritti koko reitin ajan alusta loppuun vetää laukalla.
    Vaikutuksen teki se, että liina oli koko ajan kireällä eikä Ronja jännittynyt laisinkaan vieraasta laumasta tai sille uskotusta tehtävästä, vaikka se laitettiin ilman mitään totuttelua valjakkoon keskelle.
    Suuret kiitokset tämän testin mahdollistaneelle valjakolle kuskeineen!
  • Autokorjaamon hallissa, kauppakeskuksessa ja koirauimalassa käynnit sekä leikki- ja koulutustuokiot agilityn ja TOKOn tiimoilta.
  • Juossut vaivatta vapaana kilometrejä vaihdellen 20-40 km/h etenemisnopeudella,
    etenee tällöin enimmäkseen 30-40 km/h vauhdilla; ei havaittu väsymystä.
    Johtuen aiemmin pienestä koiramäärästä, on Ronjan testaaminen valjakossa pidempien matkojen osalta ollut vähäistä, vedetyt matkat ovat olleet 2-11 kilometriä;
    2019-2020 talvikausi on osoittautunut huonoksi, joten keväästä 2020 alkaen toivottavasti päästään aloittamaan ihka oikea treenaaminen kärryllä.
  • Keväällä 2020 testattu kilometrin reitillä lähteekö yksin vetämään; lähti heti laukka-askeleella halukkaasti ja täysin empimättä.


Terveystulokset ja terveystietoa:

  • Lonkat A/A ja kyynärät 0/0
  • Selkä kuvattu kauttaaltaan ja LTV0 ja SP0 eli näiltä osin terve,
    VA1; ensimmäisen kaulanikaman kohdalla toisella puolella sivuhaarake, ei muuta poikkeavaa.
  • Silmätutkimus; ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
  • Kammiokulman poikkeavuus; lievä
  • Kuvattu uudelleen selkä ja lonkat 14.1.2021; ei muutoksia.
    On todennäköistä, ettei Ronja sovellu rakenteensa puolesta valjakointiin, vaikka se periaatteessa onkin terve luustoltaan; se vaikuttaa rakentuneen niin, että työskentelyssä sen kroppa rasittuu väärin ja tämä aiheuttaa ensimmäisenä ongelmia lihaksiston hyvinvoinnille ja tämän myötä myös polven nuljuluille.
    Valjaissa ongelman voi havaita siitä, että Ronja on alkuun hyvin motivoitunut ja juoksee puhtaasti voimaa käyttäen lyhyen matkan, jonka jälkeen sen asenne löystyy ja takaosassa näkyy pieni liikevirhe.
    Aika näyttää saadaanko Ronja pidettyä lihashuollolla valjakkokoirana vai siirtyykö se seurakoiran rooliin täysin.
    Ilmi tulleen ongelman vuoksi Ronja ei ole jalostukseen soveltuva koira.

    Syö erilaisia kuivaruokia ja raakaruokaa sekä kotiruoan jäämiä, ei havaittu minkäänlaisia allergiaan viittaavia oireita; ei korva- tai iho-oireilua eikä ongelmia vatsan kanssa.

    Säätelee kiimaansa alkukantaisesti olosuhteiden mukaan hiljaisesta kiimasta selvästi vuotavaan juoksuun.

Alla pari videoa MH -testistä.

Näyttely marraskuu 2019

Feminiininen, hyvä pää ja ilme.
Riittävä kaula, hieman matala eturinta.
Hieman töpöttävä etuaskel, hyvä kroppa ja ylälinja. Hyvät kulmaukset takana.
Turkki ok, hyvä taka-askel.

Tässä kuvassa ja kahdessa alla olevassa on Ronjan emä.


Ronjan isä, samoin alla toisessa kuvassa.

Näistä kuvista ei käy ilmi, että Ronjan isällä oli selvästi havaittavaa oranssinruskeaa pilkutusta korvissa.